Изберете правилния нож

30 януари 2014

Какво искате да нарежете?
Независимо дали става дума за пица, чесън, шунка, риба, лимони, джинджифил, хляб или месо – разгледайте картинките, за да разберете веднага кой нож е най-подходящ за тази цел.

Лук: Шайбите или кубчетата могат да бъдат постигнати бързо и лесно. За нарязване или накълцване на ситно е най-добре е да използвате нож за белене и рязане на зеленчуци или кухненски нож (среден размер).

Чесън: Белене, кубчета или ситно кълцане на чесън – всички тези задачи са лесни и изпълними с ножа за белене и рязане на зеленчуци. Кухненският нож (среден размер) също може да се използва за ситно кълцане, особено на големи количества. 

Фенел: Обработката на зеленчуци като фенела става най-добре с готварски нож.
Ножът за белене и рязане на зеленчуци е подходящ за финна работа.


 

Картофи: Беленето на картофи е работа за малкия нож за белене с извито острие. Готварският нож е подходящ за нарязване на шайби или парчета. Но за да се гарантира, че нарязаните парчета няма да залепват по ножа и ще се отделят веднага щом ги отрежете, използвайте специалният нож с алвеоли.


 

Мeсо: Най-добрият избор за рязане на стекове, големи парчета месо или филе е ножът за месо. Острието се плъзга без усилие през месото и го реже на точните порции. 


 

Пиле: Специално оформеното острието на ножа за обезкостяване го прави изключително удобен за отстраняване на костите на пилето. Ножа за филетиране може да използвате след това, за да нарежете или филетирате гърдите.


 

Пица: Ножът с острие тип „вълна“ е идеален за рязане на хрупкавата коричка и богатата гарнитурата на пиците. Алтернатива е и готварският нож със стабилното и широко острие, който също ще се справи добре със задачата. 


 

Хляб: Ножовете с назъбено острие са най-добрият избор за рязане на хрупкавата хлебна коричка. Колкото по-дълго е острието, толкова по-лесно ще се получи чисто и правилно отрязване на филийките. 


 

Риба: Ножовете с гъвкави остриета са особено подходящи за филетиране на риба. 


 

Суши: Традиционният азиатски стил и форма на ножа сантоку го превръщат в точния инструмент за чисто и прецизно рязане и приготвяне на суши и сашими. 


 

Колбаси: Ножовете за рязане на колбаси, кухненските и готварски ножове са вашето класическо решение, за да постигнете тънки и апетитни филийки от различните видове салами, шунка, пепрони и др. 


 

Сирена и кашкавал: Твърди или меки сирена и кашкавал – всички те имат своите специфики при рязане. Затова предлагаме и различни решения – нож за пармезан с късо, но широко острие; нож за сирена с раздвоен връх, за по-лесно взимане и сервиране; нож с алвеоли, за да се предотврати залепването на много меките сирена по ножа. 


 

Зелена салата и зеле: Дългият нож слайсър е подходящ за рязане на салата или зеле .


 

Чушки: Ножът сантоку е чудесен за рязане на чушки и други видове зеленчуци. Острието с алвеоли не позволява на продуктите да залепват по него.

 

Домати: Назъбеният ръб на ножа за домати е идеално пригоден за рязане на доматени люспи и нарязване на меката плът без смачкване на плодовете. Поради сходни качества ножът за наденички също е подходящ за целта.


 

Зелени подправки: Ножовете с широки остриета са особено подходящи за рязане и ситно кълцане на зелени подправки. За целта изберете готварски нож или нож сантоку. 


 

Ябълки: Белене и рязане на кръгли плодове – това е мястото, където малките ножове влизат в играта. Със своите удобни дръжки и стабилни остриета, ножовете за белене и рязане правят обработката на плода лесна и безопасна. 


 

Портокали: Извитото острие на ножа за белене и рязане е подходящ за белене на портокали. С гъвкавия нож за филетиране нарежете портокала. 


 

Ягоди: Ножовете за белене, почистване и рязане са малки и удобни за подрязване на дръжките на ягодите, както и за нарязването им. Различните форми на острието правят тази работа още по-лесна.


 

Диня: Това е мястото, където е необходим голям нож! Най-добрият за тази работа е ножът слайсър с дълго острие и назъбен ръб. Ако той не е подръка може да използвате кухненски нож с дълго острие.


 

Джинджифил: Ножът за белене с извито острие е най-удобен за отстраняване на кората. С ножа за рязане с широко острие лесно можете да го нарежете или накълцате на ситно. 


 

Люти чушки: Широкото острие на ножа за белене и рязане на зеленчуци позволява лесно да разрежете чушките по тяхната дължина и да отстраните семената. След това могат да бъдат нарязани на кръгчета или ситно на кубчета. След това не забравяйте да измиете острието и вашите ръцете обилно с вода.