Gehwol – 150 години с мисъл и грижа за комфорта на вашите крака
Компанията Eduard Gerlach GmbH се ангажира със здравето на краката повече от пет поколения. Знанията, които се предават в семейството, се трупат с десетилетия. През всичките тези години един въпрос остава централен в работа на компанията: Какво можем да направим, за да осигурим на краката си по-добро физическо състояние и здраве. Тази мотивация води до създаването на марката GEHWOL.


Раждането на една качествена марка
През 1868 г. квалифицираният фармацевт Едуард Герлах поема от баща си традиционния бизнес с колониални стоки в немския град Любеке, Вестфалия и го разширява с нова сфера на дейност - аптека. По онова време това е първата аптека в областта и именно тя поставя основата, върху която Едуард Герлах изгражда процъфтяващ семеен бизнес. Бизнес, който става успешен в международен план и вече повече от 150 години продължава да бъде безспорен синоним на грижа за краката с марката GEHWOL.
За компанията е голяма чест да получи разрешение от градската управа на Любеке да използва ключовете от герба на Любекке за своя собствена търговска марка. От основаването на компанията до ден днешен те все още са важен компонент на фирменото лого на Eduard Gerlach GmbH. Още по онова време те се прилагат за продукти, произведени от Герлах, като по този начин се потвърждава високото качество на продуктите. От друга страна, това е и израз на връзката с град Любеке.


От калиева вана до крем за грижа за краката
Самият Едуард Герлах се смята за пионер в съвременната грижа за краката – и то с право. Именно той разработва първия промишлено произведен мехлем за предотвратяване и облекчаване на проблеми в краката.
Герлах разпознава белезите на времето: добрите, удобни кожени обувки все още не са достъпен продукт за обикновените граждани, които подлагат на екстремно натоварване краката си като работници във фабриките или в селското стопанство. Герлах вижда колко неприятни могат да бъдат получените по краката рани и мехури.
Поташната вана за крака била известна със своите свойства за омекотяване на мазоли и заздравяване на рани, но имала решаващ недостатък, че не можела да се прави по време на дългите преходи, които били обичайни по това време. Поради тази причина Едуард Герлах търси практично решение, което да осигури защита срещу рани и мехури и да бъде достъпно за всеки.
Изявената му дарба за наблюдение и огромните му научни познания му позволяват да разработи високоефективен продукт на базата на поташ (калиев карбонат), специални ненаситени мастни киселини, минерални лубриканти и дезинфекционни етерични масла, който той предлага на пазара през 1882 г. под названието „Предпазващ крем на Едуард Герлах”. Неговият марков крем се оказа изключително ефикасно средство за решаване на проблеми с краката и много скоро започва да се разпродава като топъл хляб.
Благодарение на уникалните свойства на специалния крем и метода за промишленото му производство, Едуард Герлах става първият търговец, който успява да произведе продукт за грижа за краката в големи количества. И най-важното продуктът е на много добра цена и винаги с постоянно качество.
Едва сега грижата за краката става достъпна за много по-широки групи от населението, а  Едуард Герлах създава предпоставки за появата на общо съзнание за грижа за краката във всички слоеве на обществото.
Едуард Герлах получава множество международни награди за своя "Предпазващ крем".


Пътят от семеен бизнес до индустриална компания

След смъртта на Едуард Герлах през 1910 г. неговият едноименен син поема семейния бизнес като го надгражда и доразвива до многофункционален индустриален концерн, който преживява две световни войни и всякакви финансови кризи оставайки невредим, благодарение на последователната ориентация към клиентите и иновациите.
С думите „Производство на фармацевтични, химико-технически препарати: продукти срещу възпалени и изпотени крака“ търговската марка GEHWOL е регистрирана за първи път през 1910 г., а по-късно е внесена и в списъка на търговските марки на Германското императорско патентно ведомство.
Компанията се превръща в партньор, приятел и доставчик на професионални и домашни грижи за краката както в Германия, така и в международен план. Грижата за краката получава търговска марка, която гордо изразява тази визия - „GEHWOL. Всичко за доброто състояние на краката“.


FUSSKRAFT - изключително за експерти по грижа за краката

Партньорството с експерти по грижа за краката е една от причините изобретяването на крема за крака да се превърне в успешна история отвъд днешния ден. В следвоенна Германия професионалната грижа за краката започна да се утвърждава като независима услуга на пазара на здравеопазването, първоначално през професионалния профил на бръснарите хирурзи. Експертите по грижа за краката имат най-добра представа за здравето на краката на своите клиенти. Следователно те са тези, които могат да дадат най-добрите препоръки за разработването на продукти за грижа за краката. Поради тази причина през 1961 г. Герлах стартира продуктовата серия GEHWOL FUSSKRAFT, която е насочена изключително към нуждите на ортопедите и практиките за грижа за краката, предлага се само там и следователно е тясно свързана с консултантския опит на професионалистите по грижа за краката.


Пионерска работа и в техническото оборудване

Както в сектора на препаратите, техническото оборудване също се възползва от традиционната тясна връзка с експертите по грижа за краката. Техните практики винаги са осигурявали импулсите, които компанията улавя и превръща в предложения, които отговарят на изискванията на професионалистите. Идеалните насоки за това са удобство за потребителя, пригодност за практическа употреба, технически характеристики, ергономичност, простота, дизайн и хигиена.
Така през 1965 г. в отговор на разширяващия се пазар на услуги се създава и отдел GERLACH TECHNIK, който предлага богата гама от инструменти и оборудване за професионалисти.


Успех и традиция

В днешна Германия, според резултатите от пазарни проучвания, GEHWOL е едновременно най-известната и една от най-популярните марки за грижа за краката, а в специализираната търговия дори е най-често използваната изобщо.
Двете основни марки GEHWOL и GERLACH TECHNIK на Eduard Gerlach GmbH означават само едно „ДА“ - за безупречно качество, иновации, опит, прогрес и партньорство.
Същите добродетели, които са направили компанията голяма, ще я водят и в бъдещето. Доверие и откритост, гордост от постигнатото и разбира се удоволствието от иновациите. Точно както е било повече от 150 години.