Плато Fish, Bordallo Pinheiro, дизаѝнерска керамика, 27 х 14 см

Арт. №: 65001533

Наличност: В наличност

Продуктът се доставя само
на територията на България.

Цена:
77,90 лв.
ИЛИ

Дайте мнение за продукта

Описание

Детайли

Плато Fish, Bordallo Pinheiro

  • дизайнерски модел, ръчно дорисувано
  • форма: "Риба"
  • материал: керамика, с глазура
  • размер: 27 х 14 см, вис. 3 см
  • тегло: 0,320 кгBORDALLO PINHEIRO

Рафаел Бордало Пинейро (1846 - 1905) е един от най-влиятелните хора на португалската култура от XIX век, със забележителна творческа продукция, особено в областта на хумористичното рисуване, карикатурата и художествената керамика. Произведенията му са ярко свидетелство на тогавашната реалност - политическо, социално, културно и идеологическо изследване на дадения период. Той представя качествени и важни творби, които никога не са виждани до този момент, и които, по мнението на известни съвременни художници, са дело на гений.

През 1884 г. Бордало Пинейро, заедно с брат си, започва производството на керамика във Fábrica de Faianças в Калдас, като произведенията са с високо техническо, художествено и творческо качество. Разработва азулежу (традиционни сини керамични плочки), пана, саксии, маси, вази-бюстове, фонтани, стомни, плочи, парфюмни бутилки, вази, гигантски животни и т.н.

Във фабриката са създадени стотици изключителни керамични модели, основани на местните традиции, по-специално керамиката на Калдас, възприемащи фауната и флората като декоративно вдъхновение. Заради високата си художествена стойност, керамичното му производство става много известно, както на национално, така и на международно ниво.

Неговата забележителна работа с керамика е наградена със златни медали в международни изложения в Мадрид, Антверпен, Париж и в Сейнт Луис, САЩ.

Днес, прилагайки модерен предприемачески подход, марката Bordallo Pinheiro играе съществена роля за съживяване на португалската керамика и за съхраняване на художественото наследство на Рафаел Бордало Пинейро и неговата фабрика Fábrica de Faianças Artísticas.

Брандът Bordallo Pinheiro остава верен на традицията, като използва техники на производство наследени от предците, а натуралистичните мотиви продължават да са в основата на марката. В същото време тя придава на своите линии едно съвременно измерение, благодарение на отличното производство и непрекъснатото възобновяване, както на естетическо, така и на техническо ниво.

Утилитарните и декоративни парчета на марката продължават да подхранват колективното въображение и да издигат престижа на португалската култура и индустрия с едно стъпало напред.

Мнения