Кои сме ние Двата щъркела ?

Предприемчиви българи - Българското партньорство със "Солинген"

Основана през 1921 г в София от Цветко Георгиев, след 1931 г фирмата приема за своя емблема два щъркела, опрели клюнове един в друг и започва да осъществява директен внос и поема представителството за България на най-реномираните ножарски изделия, електрически машинки за подстригване, както и на инструменти за маникюр, педикюр и други от Солинген – Германия. През 1948 г фирмата преустановява дейността си. През 1991 г фирмата е пререгистрирана от сина на Цветко Георгиев – Кирил, под името ‘’Солинген - Цветко Георгиев и син’’ и възстановява търговските си контакти със ‘’Солинген’’. Предметът на дейност отново е представителство, внос и продажба на професионални и хоби инструменти за фризьори, маникюристи, педикюристи ,както и за готвачи и месопреработватели. Запазен знак отново са двата бели щъркела в червен кръг. С тях е свързан и прелетът на семейната фирма, тъй като ’’една птичка пролет не прави’’, но ‘’Двата щъркела’’ правят пролет в България.

Ето историята отначало

През 1913 г, когато бушува Междусъюзническата война от село Сирищник, Радомирско тръгват за София три невръстни братчета и една сестричка. Бащата – фронтовак е изчезнал безследно и те трябва да потърсят хляб, там ‘’където живее царят’’. Така им казали добри хора и им пожелали Бог да е с тях. От с. Сирищник децата тръгват пеша . Когато стигат в Радомир единият брат, Цветко / който е бил на 13 години/ казал: ’’Ще вървим по железницата , за да не се загубим.’’ Рано една сутрин с подбити ходила пристигат в София. Тринадесет годишното момче започва да чука на много врати и се съгласява да работи каквото му предложат. Най-напред го приемат да мие посуда в гостилницата, после постъпва в баничарница и в зори разнасял топли баници, а през деня работи на малко павилионче на гарата. Започва да продава вестници и всичко необходимо за пътниците, които се изливат като поток на столичната гара. Точно тук си спечелва име на находчив, инициативен и честен търговец и печели уважение на клиентите. И собствениците забелязват, че е мотивиран младеж с добър бизнес – нюх. Това му създава самочуствие и Цветко Георгиев набира сили, кураж, решава да рискува и с припечеленото отваря собствено магазинче на улица ‘’Мария Луиза’’. Всъщност Цветко наема малка част в стълбището на жилищна кооперация. С присъщата му предприемчивост скоро продажбите му се разрастват и в началото на 30-те години на 20-век Цветко Георгиев наема голям магазин на ‘’Мария Луиза’’18 , срещу ‘’Халите’’.


И така през 1931 г за първи път в България кацат двата щъркела. Тяхното гнездо е изплетено от много инициатива и идеи, генератор на които е Цветко Георгиев. Работата се разраства, фамилният бизнес е във възход и Цветко Георгиев става представител на над 40 престижни фирми от Германия, Франция, Чехия и др. Всяка година той посещава международния панаир в Лайпциг, където се запознава лично с новостите. И така … до 1948 г , когато принудително закриват фирмата. Каква е съдбата на осиротялото момче , което стига до върховете на бизнеса като предприемач и търговец ? След закриването на магазина му, Цветко Георгиев е принуден да замине за гр. Луковит. Там той закупува лозе. С присъщато му чувство и усет за качество той започва да прави вино, доказвайки, че никой не може да спре предприемчивостта.

Двата щъркела отлитат от улица ‘’Мария Луиза’’, но като прелетни птици те отново се завръщат през 1991 г, този път на ул. ‘’Пиротска’’17. Фамилното дело на бащата продължава синът – Кирил Георгиев. Той издирва всички стари договори и преписки с фирми от Солинген и възстановява голяма част от контактите на баща си. Синът не спира до тук, той разширява и обновява номенклатурата и заслужено днес фирма ‘’Солинген – Цветко Георгиев и син’’ е лидер в професионалния бранш на ‘’ HIGH TECH’’ инструменти.

Водещо и доказано в работата на Кирил Георгиев е правилото ‘’Само най-доброто е достатъчно добро’’ и днес фирмата е най-големият вносител и дистрибутор в България на фризьорски инструменти и аксесоари.

Значителен дял от голямата търговска номенклатура на фирмата заемат инструментите за маникюр, ноктопластика, педикюр, както и на козметика за крака. Това е обяснимо, защото ‘’Вашите ръце са вашата визитна картичка’’ и защото ‘’Вашите ходила са непрекъснато ‘’на крак’’, поради което заслужават специални грижи.