Тигани с покритие CeraProtect® - тигани за леко деликатно готвене

  • супер твърдо, неабразивно покритие на минерална основа, устойчиво на температура до + 400°C, не съдържат PTFE (политетрафлуоретилен, познат като тефлон) и PFOA (перфлуороктанова киселина)
  • лесни за използване – храната не залепва и не прегаря
  • лесни за почистване благодарение на незалепващите свойства и дълготрайния отблъскващ ефект на покритието
  • сърцевина излята от едно парче стомана, с отлична топлопроводимост, задържане на топлината, енерго- и време- спестяваща
  • перфектни за здравословно готвене и пържене, с ниско съдържание на мазнини

 Употреба:

  • Премахнете всички стикери.
  • Преди първото използване, трябва да изплакнете съда с топла вода. Подсушете и обтрийте незалепващото покритие леко с растително масло или мазнина.
  • Незалепващите тигани на Silit са перфектни за готвене и пържене с малко мазнина или почти без такава.
  • Ефективността на незалепващото покритие може да спадне, ако използвате неправилния вид мазнина или олио - такива, които не могат да бъдат загрявани до много високи температури (например: зехтин) или ако много често съдът се мие в съдомиялна машина.

            
    Съвети при експлоатация
    Остатъците от готвене може да останат по CeraProtect® покритието. Ако това се случи , тиганът трябва да се изтрие старателно с олио (но не със зехтин) и кухненска кърпа. След това тиганът може да бъде използван, като поставите малко количество мас. Много видове мазнини, включително растителни (като зехтинът, например) не са достатъчно топлоустойчиви, за да се използват за готвене и пържене. Ако бъдат загрети прекалено много те ще прегорят, като образуват нагар, който ще загори по покритието и повече няма да може да се изчисти. Ако това се случва често, тиганът ще загори прекалено много и ще загуби незазалепващите си свойства.

    Когато пържите с мазнина
    За оптимални резултати при пържене, винаги слагайте мазнината в празния съд преди да го загреете. След това загрейте мазнината.  Когато мазнината започне леко да дими, намалете котлона. Разклатете тигана, за да я разпределите равномерно. Имайте предвид, че когато мазнината се загрее, тя става по-рядка и течна (с по-малък вискозитет) и се разлива по целия тиган. Поради тази причина е препоръчително да се постави мазнината в тигана, преди да сложите храната за обработка. След това сложете продуктите.

    Важно: Използвайте маргарин, растителна мазнина или масло за приготвяне на ястия с яйца, риба, панировки и картофи. Използвайте само олио и мас за чисти меса (без панировка). Олиото може да бъде миксирано с равни части от масло, растителни мазнини или маргарин.

    Когато пържите без мазнина
    • В този случай вие нямате мазнина, по която да се ориентирате за нивото на загряване на тигана. Поради тази причина го загрейте най-много до средна температура и се уверете, че не е прегрят, тъй като това може да намали незалепващите качества на повърхноста.
    • Избягвайте да плъзгате съдовете за готвене напред-назад по стъклокерамичния плот за готвене, тъй като дъното на тигана може да надраска зоната за готвене. Когато използвате алуминиеви съдове плъзгането на съда напред-назад  може да доведе следи, които трябва да бъдат отстранени веднага. Ако те бъдат обгорени неколкократно и останат в зоната за готвене, вече ще бъде невъзможно да ги премахнете.
    • За да се предпазите от горещи метални повърхности (по-специално дръжки) използвайте ръкавици или ръкохватки.
    • Ако дръжката на тигана се разхлаби, затегнете винта на дръжката с помощта на отвертка.
    • Използвайте горещата мазнина с повишено внимание. Не оставяйте без надзор горещия тиган. Не гасете горяща мазнина с вода. Използвайте капак или пожарогасител.
            

    Грижи за съда
    Не оставяйте остатъци от храната да засъхват по тигана. Просто избършете тигана с кухненска хартия или измийте с топла вода и препарат. Не използвайте тел за съдове или абразивни средства за почистване, които съдържат пясък, както и абразивната част на гъбите. Препоръчваме ви да миете тигана си на ръка, тъй като концентрираните препарати за съдомиялни машини понякога повреждат алуминия и алуминиевите съдове за готвене. Нормално е с течение на времето незалепващото покриите да потъмнява. Характеристиките на съда обаче, не се влияят от това. Това не може да бъде причина за оплаквания и рекламации.

    Когато готвите използвайте дървени, пластмасови или силиконови прибори. Появилите се драскотини по повърхността няма да повлияят върху незалепващита свойства на съда. Това са следи останали от регулярната употреба на съда и също не могат да бъдат причина за оплаквания и рекламации.
    Тиганите с пластмасови дръжки не трябва да се използват във фурна при температура надвишаваща +150°C.
    Тиганите с метална дръжка са идеални за използване във фурна, но при работа с тях трябва да се използват термо ръкавици тъй като дръжките им могат да се загреят много.

     Внимание:

    • Следете и никога не прегрявайте тигана (например: като го загрявате празен), тъй като това може да повреди съда, незалепващото покритие и зоната за готвене!
    • Никога не оставяйте деца без надзор в близост до горещи съдове.
    • Никога не позволявайте на течността в тигана да се изпари напълно.
    • Дъгообразното обезцветяване в средата на тигана винаги е сигнал за прегряване.

    Съвети за енергоспестяващо готвене:

    • Използвайте готварска зона, която съответства най-много и е най-близо до диаметъра на тигана.

    Готварска зона:                                           Тиган:
    Малък:      Ø 14,5 см                                      Ø 20 см
    Среден:    Ø 18 см                                         Ø 24 см
    Голям:        Ø 22 см                                         Ø 26/28 см

    • Намалете силата на топлината, която се изисква за готвенето или пърженето и използвайте акумулираната от екстра здравата енергоспестяваща основата топлина на тигана.

    Когато готвите на индукционен котлон
    При висока настройка може да чуете бръмчене. Това се случва поради технически причини и не означава, че имате повреда във вашата печка или съдове за готвене. Не докосвайте стъклокерамичната повърхност веднага след готвене, тъй като тя се загрява от остатъчната топлина на съдовете.