назад

Какво трябва да знае всеки притежател на първокласни гурме чаши от фирма "Шпигелау"

06 декември 2012

Какво трябва да знае всеки притежател на първокласни гурме чаши от фирма “Шпигелау”, използвани в най-престижните ресторанти и при дегустации за вино.
Няколко съвета за постигане на оптимално удоволствие при използването на “функционалните чаши” Шпигелау:

Какво означава чаши със специално предназначение или функционалните чаши?
Професионалните гурме чаши – Шпигелау, имат особен замисъл, постигнат чрез съвместната дейност на известни сомелиери и опитни гастрономи. Така за всяка чаша са създадени уникалната форма, височина на столчето, диаметър на бокала на чашата, за постигане на оптимално удоволствие на пиенето. Формите на всички чаши Шпигелау са съобразени със специфичните особености на различните видове вино с цел 100-процентово възприемане на ароматите.

ВАЖНИ УКАЗАНИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЧАШИТЕ

1. Пълнене на чашите: Добре е да се пълнят само до най-широкия диаметър на чашата, за да може виненият букет да се усети най-добре.

2. Завъртане на виното в чашите: Чрез въртеливо движение на чашата виното се обогатява с кислород, който допринася за по-добро възприятие на аромата.

3. Хващане на чашите: Чашата Шпигелау не се държи за бокала, а за столчето или за основата, тъй като температурата на ръката се предава на виното и напитката променя ароматния си букет.

4. Декантиране на виното: Декантирането е процес на преливане на виното в специално създадени съдове, тъй наречените декантери. Червените вина задължително се декантират преди сервирането им и благодарение на широкия диаметър на декантерите виното се обогатява с кислород. Важно е да се съблюдават правилната температура и необходимото време (поне 1 час), за да може да се разтвори пълният ароматен букет.

5. Температура: По принцип червените вина се консумират при температура t = 15 – 17 С, а белите при t = 10 – 12 С, защото само така може да се усетят най-пълно качеството и ароматът на виното.

6. Миене на чашите: Чашите трябва да се мият грижливо, най-добре на ръка. Чашите са пригодени за ползване в миална машина, но трябва да се използва малко количество не агресивен препарат. Подсушаването на първокласните чаши е препоръчително, тъй като опасността от счупване е много голяма. Добре е да се държат не за столчето, а за широката част на стъклото.

© 2010 Всички права запазени Условия за ползване